Zdravje in prehrana

Top 5 tematik moškega zdravja v letu 2018

Morda sem samo jaz taka, ampak vedno se rada osredotočim na resnično zgodbo, ki je v ozadju. Američani temu rečejo »the big picture«. Mislim, da je bil kitajski filozof Konfucij tisti, ki je skoval pregovor »Lev me je spodil na vrh drevesa in zelo sem užival v razgledu iz višine«. Ne morem se bolj strinjati s tem. Pogosto nas namreč življenje dobesedno prisili, da naredimo korak naprej in pogledamo na življenje nekoliko bolj objektivno, torej od zgoraj.
Katere stvari pa lahko izluščimo iz višine v zvezi z moškim zdravjem? Da se ne bomo fokusirali vedno samo na žensko zdravje, o katerem že tako po spletu piše čisto preveč in smo vse zbegane 🙂

Če preverimo na hitro 10 največjih strokovnih portalov, ki obravnavajo moške in njihovo zdravje, lahko opazimo 5 trendov, ki nekako vodijo po zanimanju za njih.
Pa pojdimo kar po vrsti, od najbolj izstopajočega trenda do najmanj.

1. Težave z erekcijo so znanilec srčne bolezni

To, dragi moji, je dejstvo (glede na vodilne strokovnjake): če moškega pri 40-ih letih ali kasneje muči erektilna disfunkcija, je to eden izmed pokazataljev, da lahko v kasnejših letih pričakuje tudi težave s srcem. Ta indikator je približno enako relevanten kot če bi bili aktiven kadilec ali pa bi imeli težave s srcem vaši sorodniki (starši, stari starši). Ni pa še dorečeno, ali zdravila kot so Viagra, pomagajo tudi pri srčnih težavah in ne samo pri erekciji.

2. Moška plodnost je indikator zdravj

Ta trditev še ni znanstveno dokazana, vendar pa se desetletne raziskave na to temo bližajo koncu in vse kaže, da bo teorija kmalu potrjena. Vse kaže, da moški z manjšo plodnostjo pogosteje zbolijo za rakom na prostati in modih in da imajo v večji meri srčne težave. Tudi sicer raziskave kažejo, da so v povprečju pogosteje bolni in da imajo tudi krajšo življenjsko dobo kot moški z bolj zdravo spermo. Boljša novica pa je, da so raziskave tudi pokazale kar nekaj možnih rešitev za te probleme.

3. Prezgodnja ejakulacija je ozdravljiva

Prezgodnja ejakulacija oz. prezgodnji izliv ali celo nezmožnost ejakulacije so ozdravljive! Bolj ko gredo študije proti koncu bolj kaže, da je izvor teh težav v moški psihi in ne v fiziologiji, kot smo mislili prej. Konkretno rečeno, kdor bo želel rešiti to težavo, bo moral nekoliko premisliti svoje razumevanje in pristop do spolnosti. Modra tabletka je ponavadi samo začasna, ki moškim pomaga prebroditi začasne težave v postelji (npr. stres, trema, utrujenost) oz. jo vzamejo v rekreativne namene.

4. »Moška menopavza« je resnična

Tako je, moški imajo svojo različico menopavze in tudi ta ni prav nič zabavna. Za razliko od ženske menopavze pa moška menopavza traja dlje in ima bolj subtilne simptome. Končni rezultat pa je relativno podoben: ko se začnejo nivoji testosterona v telesu nižati, produkcija sperme upade, z njo pa tudi vitalnost.

Moška menopavza
Moška menopavza ni le mit

5. Testosteron ni čudežno zdravilo, kot mnogi mislijo

Seveda, kot rečeno pod točko 2, moški z večjimi količinami testosterona živijo dlje kot moški z nižjimi. Vendar pa preprosto jemanje dodatnega testosterona z namenom podaljšati svojo življenjsko dobo nikakor ne bo prineslo rezultatov. Prav tako obstaja vsaj ducat bolezni, ki imajo zelo podobne simptome kot nizek testosteron.

Tako, dragi moji, o tem se trenutno piše po najbolj priljubljenih in priznanih moških zdravstvenih portalih. Sedaj pa se vrnimo nazaj na damske zadeve 🙂 Do naslednjič!

Dajana

Na spletni strani z vami delim sveže novičke in zanimivosti z vseh področjih življenja. Tukaj boste našli nasvete glede zdravja in prehrane, moj pogled na spolnost in partnerstvo ter vse ostalo, kar se mi zdi zanimivo. Želim vam prijetno branje in lep dan še naprej!

Drugi zanimivi prispevki

Back to top button