Zdravje in prehrana

4 nasveti za krepitev srca

Srce je naša najpomembnejša mišica v telesu, ki deluje neprestano, 24 ur na dan, in naše telo ter organe zalaga s krvjo, kisikom in hranili ter nas tako ohranja pri življenju. A na to pomembno mišico vse prevečkrat pozabimo in njeno delo jemljemo za samoumevno.

Ne smemo pozabiti, da gre vendarle za mišico, ki tako kot vse druge v telesu za svoje optimalno delovanje potrebuje primeren trening. Vzdržljivost te mišice je vsekakor nadvse pomembna, zato bomo tokrat preverili štiri nasvete za krepitev srca.

1. Vzdrževanje telesne kondicije

Prav po tem, koliko napora prenesete, teka ali denimo kakšnega drugega športa, morda hoje v hrib, boste prepoznali tudi stanje svojega srca. Srce je mišica in mišice morajo biti v »formi«, če želimo, da bodo uspešno opravljale svoje delo.

Vzdrževanje telesne kondicije
Bodite redno aktivni. Vaša srčna mišica vam bo hvaležna.

Ker je srce hkrati najpomembnejša mišica v našem telesu, je jasno, da mora biti v vrhunski fizični pripravljenosti. Tako kot vse ostale mišice, boste tudi srce najbolj ojačali z rednim treningom. Seveda je potrebno pri tem paziti na zgornjo mejo, ki pa jo lahko postopoma zvišujete in na ta način krepite tudi srce.

2. Pazite na prehrano

Hitra hrana, sladkarije in podobno ne skrbijo samo za obloge okoli vašega pasu, pač pa konkretno vplivajo tudi na stanje srca in ožilja. Tudi pretirano mastna hrana ne bo v tem pogledu naredila nobene usluge vašemu srcu, ki se bo moralo le še bolj naprezati, da vas bo držalo pokonci.

Uredite svoj jedilnik tako, da boste v telo vnesli vse snovi, ki jih organizem potrebuje. Zagotovite mu vitamine in minerale, pomislite na vlaknine in kolikor je le mogoče, pri tem uporabljajte sveže sestavine. Izogibajte se vnaprej pripravljenim obrokom, v katerih je marsikaj, česar si v sebi nikakor ne želite.

3. Stran s cigareti

Za kajenje je znano in jasno dokazano, da povzroča hude težave s srcem in ožiljem, kadilci pa imajo kar nekajkrat večjo možnost za srčni infarkt kot nekadilci. Zmotno bi bilo misliti, da vaše srce ni ogroženo, ker le tu in tam pokadite kakšno cigareto. Prav vsaka pokajena zviša možnosti za nastanek različnih bolezni, kot tudi tiste srčno žilne.

Prenehanje s kajenjem
Prenehajte s kajenjem, saj cigareti povzročajo težave s srcem in ožiljem.

Kajenje je porok tudi za zvišan krvni tlak, povzroča motnje srčnega ritma, zadebelitev arterij in možnosti za nastanek krvnih strdkov. Kajenje vpliva tudi na občutek »kratke sape«, kar osebo omejuje pri izvajanju fizičnih aktivnosti. Ko pa je teh manj, slabi tudi moč srca.

4. Recite alkoholu NE

Alkohol ni nevaren zgolj na cesti in v družinskih zadevah, pač pa pogubno vpliva tudi na vaše srce. Dokazano je, da redni prekomerni pivci alkoholnih pijač pogosteje obolevajo za srčno žilnimi boleznimi, med katerimi sta posebej izpostavljena motnja srčnega ritma in srčno popuščanje.

Pomislite na dan, ko ste morda praznovali kakšen rojstni dan in spili več alkohola, kot je to v vaši navadi. Ste se prebudili sredi noči, vam je razbijalo srce, ste se naslednje jutro počutili neznansko utrujeni in za nobeno rabo? Tako se namreč po alkoholu počuti vaše srce. Vaša najpomembnejša mišica v telesu!

Dajana

Na spletni strani z vami delim sveže novičke in zanimivosti z vseh področjih življenja. Tukaj boste našli nasvete glede zdravja in prehrane, moj pogled na spolnost in partnerstvo ter vse ostalo, kar se mi zdi zanimivo. Želim vam prijetno branje in lep dan še naprej!

Drugi zanimivi prispevki

Back to top button