Zanimivosti

5 zanimivosti o planetu Zemlja

Naš planet je dobesedno oaza življenja v širnem vesolju. Vsaj do sedaj znanstveniki še niso našli ali potrdili obstoja podobnega planeta, kljub temu da so planetov odkrili že zares veliko. Zemlja pa ni posebna zgolj zaradi življenja samega, pač pa tudi zaradi raznolikosti le-tega.

Čeprav človek že nekaj časa tepta svoj planet, pa še danes ne pozna vseh vrst živali in rastlin, niti ne svoje prehojene poti. Ogledali si bomo malo znane zanimivosti o našem planetu, ki pričajo o tem, na kako neverjetnem igrišču življenja živimo.

1. Bazen sredi vesolja

Za naš planet velja, da je voda osnovni gradnik, brez katerega ne more biti življenja. Seveda ne poznamo vseh dejstev neskončnega vesolja in morda se je kje v širni črnini razvilo tudi kakšno drugačno življenje, a ostanimo doma. Kar 70 % celotnega planeta pokriva voda, ki pa ni vsa namenjena pitju.

Pitna voda se nahaja v podtalnici, potokih in največ seveda v ledenikih visoko v gorah ter ledu na severnem polu. Čeprav svet pokriva ogromna količina vode, pa jo je kar 97 % v morjih. Pitne vode je tako morda le za kakšna 2 %.

2. Zemlja ni okrogla

Čeprav prevladuje mnenje, da je naš planet okrogel (nekateri menijo, da celo ploščat), pa temu ni povsem tako. Zemlja ni pravilne kroglaste oblike, pač pa je tako imenovan geoid. Izrazov za opis oblike zemlje je še kar nekaj, nekateri pa ji v šali rečejo, da je bolj podobna krompirju kot krogli.

Predstave okrogle Zemlje so se nam vtisnile že v osnovni šoli, ko so nas poučili, da se naš planet vrti okoli svoje osi, obenem pa potuje po svoji elipsasti tirnici še okoli sonca in tako med nas prinaša letne čase.

3. Obseg planeta in oddaljenost od sonca

Tako kot krojači merijo obseg pasu, da bi nam izdelali in sešili popolne hlače, so znanstveniki izmerili tudi obseg Zemlje. Ta znaša 40.075 kilometrov. Razdalja med Zemljo in Soncem je kar 140 milijonov kilometrov, hkrati pa prav ta razdalja Zemlji kot edinemu planetu v osončju omogoča vodo v vseh agregatnih stanjih in življenje.

4. Poimenovanje planeta

Zanimivo, da je Zemlja edini planet v našem osončju, ki ni poimenovan po katerem od bogov.

Ime Zemlje
Zemlja je edini planet, ki ni poimenovan po katere izmed bogov.

Je pa to hkrati tudi razumljivo, saj so stara ljudstva v zvezdah in planetih videla bogove, Zemljo pa kot svoj dom, na katerega so se bogovi občasno spuščali.

5. Plasti Zemlje

Naš planet je sestavljen iz več plasti in jedra. Tako poznamo zgornjo plast, ki ji rečemo površje, pa skorjo, zgornji del plašča, plašč, zunanje in notranje jedro. Zunanje jedro se nahaja na 2.890 do 5.100 km, medtem ko je notranje jedro 5.100 do 6.378 km globoko.

Dajana

Na spletni strani z vami delim sveže novičke in zanimivosti z vseh področjih življenja. Tukaj boste našli nasvete glede zdravja in prehrane, moj pogled na spolnost in partnerstvo ter vse ostalo, kar se mi zdi zanimivo. Želim vam prijetno branje in lep dan še naprej!

Drugi zanimivi prispevki

Back to top button