Zdravje in prehrana

5 znakov, da vam primanjkuje magnezija

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov v našem telesu in nujen za nekatere ključne funkcije. Potreben je za normalno presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, skrbi za normalno delovanje mišic in živcev ter zagotavlja, da imamo v telesu ves čas na razpolago dovolj energije.

Ena od slabosti, ki se tičejo magnezija, je povezana z dejstvom, da je izjemno težko zaznati, ali so količine v telesu optimalne ali prenizke. Precej zgovoren je podatek, da magnezija v telesu primanjkuje kar trem četrtinam ljudi. Kako torej opaziti pomanjkanje in kako poskrbeti za zadosten vnos magnezija v telo?

1. Kronična utrujenost

Se praktično vsak dan počutite, kot bi vas povozil vlak? Se zjutraj prebujate nenaspani, čeprav ste spali celo noč? Psihična in fizična utrujenost sta ena glavnih pokazateljev, da v vašem telesu morda primanjkuje magnezija.

Kronična utrujenost
Če ste konstantno utrujeni, je možno, da vam v telesu primanjkuje magnezija.

Enako velja za občutek šibkosti. Ko potrebujete nekaj mišične moči, pa se vam zdi, da ne zmorete opraviti niti tistih najbolj nezahtevnih fizičnih del. Pojavijo se lahko tudi določene bolečine, slabost, glavobol, v hujših primerih pa razbijanje srca, mišični krči in celo depresija.

2. Redno nočno prebujanje

Ker magnezij skrbi za pravilno delovanje živcev in živčnega sistema, je jasno, da lahko njegovo pomanjkanje vpliva na kvaliteto spanca. In ne zgolj to, pač pa vpliva tudi na to, da težje zaspimo. Vpliv magnezija na ta del človekovega življenja je bil dokazan.

V neki študiji so ljudem z nespečnostjo in težavami pri doseganju spanca dajali redne odmerke magnezija in že po nekaj zaporednih tednih ugotovili, da se je spalni ritem močno popravil. Kvaliteten spanec je potreben v boju proti utrujenosti, stresu in depresiji ter tudi za kopico drugih področij našega zdravja.

3. Pogosti krči v mišicah

To verjetno kar vsi prepoznamo kot pomanjkanje magnezija v telesu, saj so nas tako učili že starši in učitelji pri telovadbi. Da so mišični krči znak pomanjkanja magnezija, je dejstvo, a potrebno je vedeti tudi, da v tem primeru sodeluje s kalcijem.

Krči v mišicah
Pogosti krči v mišicah, še posebej ponoči, so znak pomanjkanja magnezija.

Do mišičnih krčev pride, ko je v telesu preveč kalcija in premalo magnezija, zato je treba biti pozoren na vnos obojega. Tudi srce je mišica in to kar najbolj pomembna. Z ustreznim odmerkom magnezija boste tako poskrbeli tudi za svoje srce, ki se od rojstva do smrti dejansko ne ustavi.

4. Težave s kožo

Nenaden pojav aken, mozoljev, morda celo luskavice ali ekcema lahko kaže na pomanjkanje magnezija. Slednji namreč skrbi za zmanjšanje vnetij v telesu, ta pa velikokrat poskrbijo za različne težave s kožo.

Da bi bila naša koža zdrava, potrebuje vitamin D. Pri uravnavanju njegove količine v telesu pa sodeluje prav magnezij.

5. Glavoboli in migrene

Konstantni glavoboli in migrene so prav tako lahko znak, da v vašem telesu ni dovolj magnezija. Da tega minerala zares ni dovolj, lahko priča tudi neprestana želja po sladkem oziroma po čokoladi.

Glavoboli in migrene
Če vas pogosto boli glava, poskusite z uživanjem večjih količin magnezija.

Zakaj? Telo že ve. V čokoladi se skriva kar nekaj magnezija. Seveda je ta mineral prisoten tudi v drugih živilih, o čemer smo več napisali v nadaljevanju.

Magnezij v hrani

Čeprav so na trgovskih policah na voljo različni prehranski dodatki in šumeče tablete z večjo vsebnostjo magnezija, pa do tega pridemo tudi po ustaljeni poti. Uživati je treba temno zeleno zelenjavo, avokado, oreščke, banane, temno (pravo) čokolado in navaden jogurt.

Dajana

Na spletni strani z vami delim sveže novičke in zanimivosti z vseh področjih življenja. Tukaj boste našli nasvete glede zdravja in prehrane, moj pogled na spolnost in partnerstvo ter vse ostalo, kar se mi zdi zanimivo. Želim vam prijetno branje in lep dan še naprej!

Drugi zanimivi prispevki

Back to top button