Zdravje in prehrana

Kako na naraven način omiliti menstrualne krče?

Ko za ženske pridejo »tisti« dnevi v mesecu, je jasno, da se bo potrebno pripraviti na vsakomesečne težave. Nekatere imajo z menstrualnimi krči nekoliko manjše, spet druge pa precej velike nevšečnosti. Takrat navadno v ospredje pridejo protibolečinske tablete, a menstrualne krče je moč omiliti tudi po naravni poti.

Tokrat si bomo ogledali nekaj takšnih, na katere morda niti pomislili ne bi, a dejansko delujejo. Seveda ženske že skozi rodove prenašajo določena znanja glede tega, saj so se z enakimi težavami ubadale že mame in babice, zato ne bo odveč strniti vseh idej na enem mestu.

Toplota pomaga

Že prej smo omenili, da imajo mame in babice precej nasvetov glede tega, kako omiliti menstrualne krče, in prvi med njimi je zagotovo segrevanje. Gre za to, da s toplimi obkladki ali termoforjem oziroma drugim grelnikom pomagamo mišicam, da se sprostijo.

Toplota tako deluje nanje in zagotovo pomaga k omilitvi zoprnih krčev, ki so pri določenih ženskah lahko precej močni. Znano je namreč, da nekatere v tistem času skorajda ne morejo opravljati rednih vsakodnevnih opravil. Vsaj ne na način, kot bi si ga želele.

Pozor pri hrani in pijači

V času menstruacije je dobro še nekoliko bolj paziti na to, kaj gre v usta. Vsekakor ni dobro uživati mastne in močno začinjene hrane. Najbolje bo seči po svežem sadju in zelenjavi ter piti tople napitke, kot je denimo kamilični čaj. Prav tako je priporočljivo uživati živila, ki imajo protivnetni učinek.

Kamilični čaj
S kamiličnim čajem v boj proti menstrualnim krčem.

Poleg omenjenega kamiličnega čaja sem spada še poprova meta, zelo pa si boste pomagale tudi z uporabo kurkume. Privoščite si tudi živila, ki vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, kar bo na koncu vodilo v manj pogoste in predvsem manj intenzivne krče. K naštetemu dodajte še magnezij, ki izdatno pripomore k lajšanju menstrualnih krčev in na splošno pozitivno vpliva na psiho.

Poskrbite za odvajanje vode

Zadrževanje vode v telesu, po mnenju raziskovalcev, prav tako vpliva na večje težave z menstrualnimi krči. Zato je priporočljivo piti več vode (naj bo mlačna z dodatkom limoninega soka) in uživati hrano, ki spodbuja odvajanje vode. Seveda je pri tem dobro, če gre za živila, ki že sama vsebujejo veliko vode. Na primer kumare, lubenice in vse sorte solat.

Timijan proti menstrualnim krčem

Timijan je znan kot odličen naravni zaviralec bolečine, tudi tiste izzvane z menstruacijo. Še ena dobra novica pa je, da je hkrati izvrsten diuretik, kar pomeni, da bo poskrbel tudi za redno odvajanje vode. Za uživanje timijana si lahko pripravite topel napitek v obliki čaja, pri čemer uporabite posušen timijan, prav nič pa ne bo narobe, če boste imeli v mislih tudi ingver in cimet.

Dajana

Na spletni strani z vami delim sveže novičke in zanimivosti z vseh področjih življenja. Tukaj boste našli nasvete glede zdravja in prehrane, moj pogled na spolnost in partnerstvo ter vse ostalo, kar se mi zdi zanimivo. Želim vam prijetno branje in lep dan še naprej!

Drugi zanimivi prispevki

Back to top button