Zanimivosti

7 najhitrejših živali na planetu

Afriški gepard ni najhitrejša žival na svetu. Ta čast gre sokolu, ptici, katere hitrost je lahko med spustom skoraj 400 km/h. Gepard lahko teče hitreje kot katerakoli žival, z največjo hitrostjo nad 120 km /h. Vendar pa lahko nekatere živali še hitreje plavajo in letijo. V tem članku vam bomo povedali, katere živali so najhitrejše, vključno s tem, kako te živali dosegajo tako neverjetne hitrosti in kje jih lahko srečate v naravi.

1. Sokol peregrine – več kot 350km/h

Med letenjem ga je enostavno zgrešiti. Doseže lahko hitrost nad 350 km/h, to pa pomeni, da se ta ptica premika z večjo hitrostjo kot katera koli druga žival. Sokoli peregrine so razširjeni po vsem svetu, v Afriki pa živijo štiri podvrste. Sokol ima posebne nosnice, ki mu omogočajo, da hkrati diha in uravnava zračni tlak. Ti sokoli imajo tudi tretje veke, ki delujejo kot brisalci vetrobranskega stekla, da odstranijo umazanijo.

2. Zlati orel – 240 km/h

Čudoviti v letu in smrtonosni pri spustu, zlati orli lahko brez težav spremenijo hitrost. Ko lovi plen, lahko doseže hitrost do 240 km/h. Te druge najhitrejše živali si lahko ogledamo v gorah Etiopije in polpuščavskih saharskih območij Maroka.

3. Mehiški netopir – 160 km/h

Mehiški netopirji izhajajo iz jam v Teksasu. Nihče ne ve natančno število populacije, vendar pa naj bi se število gibalo okoli 20 milijinov. Odrasli samci so težki samo 12 gramov.  Ti mehiški netopirji letajo s hitrostjo 160 km/h. Zaradi tega so najhitrejši sesalci na svetu. Eno mesto, kjer si jih lahko ogledamo, je v Austinu v Teksasu.

4. Golob – 149 km/h

Dvignite roke, če še nikoli niste videli navadnega goloba. Golobi so ena izmed najhitrejših živali na svetu. Ne le, da so hitri, preletijo lahko velike razdalje brez ustavljanja.

Golob
Golob lahko preleti velike razdalje, brez da bi se ustavil

Golob leta s  povprečno hitrostjo 149 km/h, preleti oa lahko razdaljo preko 640 km!

5. Črni marlin – 131 km/h

Najhitrejša riba v oceanu, črni marlin je še ena žival hitrejša od geparda. Izgledajo nevarno, s svojo kopjasto čeljustjo in neverjetno hrbtno plavutjo. Te ribe lahko plavajo s hitrostjo 131 km/h.

6. Sivoglavi albatros – 127 km/h

Sivoglavi albatros prebiva na Antarktiki. Tako kot sokoli peregrine se lahko spušča z neverjetno hitrostjo. Sivoglavi albatros lahko leti preko devetih ur s hitrostjo 127 km/h! 2,2 meterski razpon kril jim pomaga ustvariti in ohranjati hitrost.

7. Gepard – 120 km/h

Najhitrejša kopenska žival lahko pospeši od 0-100 km/h v samo treh sekundah. Pri lovu lahko doesežejo hitrost 120 km/h. V enem koraku pretečejo osem metrov, vendar lahko 100 km/h vzdržijo le 30 sekund.

Dajana

Na spletni strani z vami delim sveže novičke in zanimivosti z vseh področjih življenja. Tukaj boste našli nasvete glede zdravja in prehrane, moj pogled na spolnost in partnerstvo ter vse ostalo, kar se mi zdi zanimivo. Želim vam prijetno branje in lep dan še naprej!

Drugi zanimivi prispevki

Back to top button